Årets Fotograf i Bergen Fotograflaug 2024
Lørdag 9. mars ble det avholdt for premieutdeling i årets Laugskonkurranse. Det var totalt sett 84 bidrag i konkurransen fordelt over 21 deltagere og juryen bestod av fotografer fra Rogaland Fotograflaug som har gjennomført juryeringskurs. Der ble jeg kåret til Årets Fotograf i Bergen Fotograflaug 2024!
I denne forbindelse gjorde Bergen Fotograflaug et intervju med meg. Du kan lese et uttdrag her, og hele intervjuet finner du på bergenfotograflaug.no.
Med jevne mellomrom poster hun flotte bilder fra Laksevåg av alt og ingenting, blandet med eksperimentelle studiobilder og reklamebilder for bedrifter. I Laugskonkurransen 2024 ble hun kåret til Årets Fotograf i Bergen Fotograflaug. Vi har tatt en prat med den flinke fotografen Cecilie Bannow.
Stolt vinner av Årets Fotograf. Foto: Pernille F. Eriksen
Fortell litt om din bakgrunn og hva som førte til at du valgte å bli fotograf.
Cecilie Bannow: Egentlig ville jeg bli forsker innen noe naturvitenskapelig, eller kunstner. Fordi matematikk alltid har vært vanskelig for meg, ble jeg etter Exphil rådet til å ta en annen utdanning. Da gikk veien videre til Kunstskolen i Bergen. Etter et år der, kjente jeg at kunstverdenen ble for akademisk for meg. Jeg har alltid jobbet intuitivt enten det er visuelt, skriftlig eller musikalsk. Blir jeg tvunget inn i rammer som føles begrensende mister jeg fort skapertrangen.
Min tidligere gode nabo (kunstmaler og fotograf), prakket en dag på meg sitt gamle kamera. Et Nikon D50. Jeg var skeptisk, for fotografiet hadde aldri fanget min interesse. Jeg så ingen glede i å skulle «kopiere virkeligheten». Hva var kreativt og skapende med det, liksom? Men han ga seg ikke, og insisterte på at jeg skulle lære meg å bruke det med manuelle innstillinger fra start. I samme periode hadde en god venninne kjøpt seg speilrefleks. Jeg fikk kikke gjennom søkeren og oppdaget at jeg kunne jo komme utrolig tett på alle mulige små ting jeg samlet på. De kunne gjennom fotografiet bli store og tilgjengelige. Da begynte det gradvis å demre for meg at det går an å skape noe eget og være kreativ gjennom fotografiet også!
Det ble mange og lange gatevandringer og mye fotoeksperimentering sammen med naboen. Snart ville jeg ha mer og bedre utstyr, og et år senere hadde jeg spart nok til å kunne kjøpe mitt første kamera. Da jeg noen år senere begynte å jobbe i Design Region Bergen (DRB), var det blant annet min oppgave å dokumentere alle aktiviteter med både tekst og bilder. Etter hvert fikk jeg forespørsler fra medlemsbedrifter om jeg tok på meg fotooppdrag. Da var det bare å hoppe i det, og i 2013 registrerte jeg Cecilie Bannow i Brønnøysundregisteret.
Forespørslene ble flere og en god venninne, fotograf selv, begynte å nudge meg – om det ikke var på tide å innse at foto var min vei og at jeg kunne leve av det, slik hun gjorde? Tre år senere, i 2016 hadde hun overtalt meg. Jeg sa opp jobben i DRB og sto på egne ben som selvstendig næringsdrivende fotograf fra 2017. Skummelt? Ja! Men jeg hadde et stort nettverk, både gjennom jobben i DRB og fra å være en sosial sommerfugl i alle slags kretser i mange år. Jeg fikk på den måten mye gratis som andre gjerne må jobbe hardt for å komme til. Uten dette nettverket hadde jeg nok ikke våget å ta spranget.
Kan du fortelle litt om bildene du sendte inn til årets konkurranse? Hvordan landet du på akkurat disse bildene?
De premierte bildene - foto: Cecilie Bannow
Det er alltid like vanskelig å velge bilder å sende inn, både til Landskonkurransen og Laugskonkurransen, synes jeg. Men jeg heller mot å eksperimentere litt mer i Laugskonkurransen – ta noen sjanser og heller kjøre mer safe i Landskonkurransen.
Siden jeg kun hadde hatt studio i et års tid, følte jeg ikke for å konkurrere med de erfarne studiofotografene. Samtidig hadde jeg lyst å sende inn studioarbeid for å «teste» det. Jeg sendte inn to portretter, et klassisk, et mer eksperimentelt lysettingsmessig, og et dansebilde av en liten ballerina i bevegelse. Derfor var det veldig overraskende, og virkelig helt totalt uventet å få bronse for alle de tre studiobildene jeg leverte. Det har selvsagt også gjort det enda mer motiverende å jobbe videre med kontrollert lys i studio.
Den mikroskopiske lille kjøkkenvindu-sneglen min hører vel også til i kategorien «eksperimentelt» å sende inn. Noen elsker den, andre ser bare et kjedelig bilde av en snegle. Jaggu fikk den hederlig omtale og var med på å gi meg sammenlagtseieren.
Les gjerne resten av intervjuet her!